Πεζοπορία

Στην ιστορία το Πήλιο είναι γνωστό ως θέρετρο των θεών του Ολύμπου. Με την πάροδο των αιώνων, οι κάτοικοι προσέφεραν στους θεούς αυτούς πολλές θυσίες, συχνά από φρούτα και σπόρους. Στη συνέχεια, η περιοχή απέκτησε πλούσια βλάστηση. Οι πολλοί και μικροί χείμαρροι και καταρράκτες φρόντιζαν για την καλή τροφοδοσία του νερού, ώστε να ανθίζουν όλα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα παραπάνω κάνουν το Πήλιο να αποτελεί θαυμάσιο προορισμό για πεζοπορία είτε ατομικά είτε ομαδικά


Οι περισσότερες γνωστές διαδρομές πεζοπορίας περνάνε από τα καλντερίμια, τα παραδοσιακά μονοπάτια που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν από γαϊδούρια. Καλό θα ήταν τα παπούτσια σας να είναι κατάλληλα για πεζοπορία. Διασχίζοντας τη φύση και κάνοντας στάσεις αραιά και που σε κάποιο χωριό, συναντάει κανείς τα πιο όμορφα μέρη. Κάποιες φορές η βλάστηση στις πλαγιές του βουνού του Πήλιο παραμερίζεται ελάχιστα από την καταπληκτική θέα. Τι πιο ωραίο από το να κάνει κανείς ένα διάλειμμα σε ένα από τα τραπεζάκια των καφενείων στα χωριά. Αυτά βρίσκονται κυρίως κάτω από κάποιο πλάτανο που θα βρίσκεται μπροστά στην πλατεία του χωριού. Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να πίνετε τον φραπέ ή τον ελληνικό καφέ σας μαζί με τους Έλληνες; Στο καφενείο συζητούνται καθημερινά οι εξελίξεις για την πολιτική και την καθημερινή ζωή.

Όταν ακούει κανείς για πεζοπορία δεν σκέφτεται αμέσως την Ελλάδα. Όμως, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι μια καταπληκτική περίοδος για να κάνει κανείς πεζοπορία. Η φύση δείχνει τον καλύτερό της εαυτό. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά, οι δασωμένες πλαγιές προσφέρονται για πεζοπορία στη σκιά των δέντρων. Λόγω του υψομέτρου, η θερμοκρασία παραμένει εδώ πάντα λίγο χαμηλότερη σε σύγκριση με τις ηλιόλουστες ακτές.

Φτάνοντας στον προορισμό, έχετε στη διάθεσή σας κάποιες διαδρομές πεζοπορίας. Αυτές σας παραδίδονται, εφόσον αυτό ζητηθεί, από τον τοπικό μας εκπρόσωπο. Δείγμα διαδρομές:

I. Μηλιές – Γέφυρα – Εκκλησάκι – Μηλιές
Διάρκεια 1,5 ώρες. Βαθμός δυσκολίας 2 (1-5). Route finding easy.
Η διαδρομή ξεκινά από την κεντρική πλατεία στις Μηλιές και κατηφορίζει το καλντερίμι για τον σταθμό του τρένου. Στη συνέχεια η πορεία μας ακολουθεί τις γραμμές του τρένου κατηφορίζοντας μέχρι τη μεγάλη μεταλλική γέφυρα. Αμέσως μετά τη γέφυρα συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέχρι το εκκλησάκι που είναι «κρεμασμένο» στα βράχια.

II. Μηλιές – Καλά Νερά – Μηλιές
Διάρκεια 3 ώρες. Βαθμός δυσκολίας 3 (1-5). Route finding easy.
Η διαδρομή ξεκινά από την κεντρική πλατεία στις Μηλιές και κατηφορίζει το καλντερίμι για τον σταθμό του τρένου. Στη συνέχεια ακολουθεί όμορφο παραδοσιακό καλντερίμι περνώντας τα χαμηλότερα (νότια) σπίτια του χωριού. Η συνέχεια της διαδρομής είναι μέσα σε αγροτικό δρόμο και όμορφο καλντερίμι μέχρι τα Καλά Νερά.
Η επιστροφή γίνεται από τα Καλά Νερά προς τον Ογλά από το παλιό καλντερίμι μέχρι τις γραμμές του τρένου. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε τις γραμμές μέχρι το σταθμό και από ανηφορίζει ξανά στην πλατεία του χωριού.

III. Μηλιές – Βυζίτσα – Σταθμός Μηλεών - Μηλιές
Διάρκεια 2,5 ώρες. Βαθμός δυσκολίας 2 (1-5). Route finding easy.
Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία των Μηλεών και ανηφορίζει στον κεντρικό δρόμο (άσφαλτο) μέχρι την πλατεία στη Βυζίτσα. Από κατηφορίζουμε στο μονοπάτι/καλντερίμι για Καλά Νερά μέχρι τις γραμμές του τρένου. Από συνεχίζουμε ανηφορικά μέχρι τον κεντρικό σταθμό του τρένου στις Μηλιές και στη συνέχεια από το καλντερίμι φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού.

IV. Μηλιές – Ίταμος – Βυζίτσα – Μηλιές
Διάρκεια 3,5 ώρες. Βαθμός δυσκολίας 4 (1-5). Route finding easy.
Η διαδρομή ξεκινά από της εκκλησία και την βιβλιοθήκη στις Μηλιές και ακολουθεί το μονοπάτι / καλντερίμι για Ξουρίχτι και Τσαγκαράδα. Μετά από 2,5 χιλιόμετρα ακολουθάμε δασικό δρόμο ανηφορικά με πορεία προς τον Ίταμο όπου και συναντάμε την Τσαγκαραδιώτικη Στράτα (Τσαγκαράδα – Άγιος Γεώργιος). Περπατάμε στο δασωμένο μονοπάτι μέχρι τη μεγάλη δεξαμενή πάνω από τη Βυζίτσα και από κατηφορίζουμε σε όμορφο δασικό δρόμο μέχρι το χωριό Βυζίτσα και από στις Μηλιές.

 

 

 Πρόταση για δραστηριότητες στο Πήλιο

Ο Κήπος του Πηλίου είναι ένα έργο της Ross Holidays, Προσφέρουμε επίσης βίλες στην Νότια Κρήτη.

cms & webdesign by Footsteps

English - Villas in Greece Nederlands - Villas in Griekenland Ελλάδα - Βίλες στην Ελλάδα